Oferujemy dostęp do pytań obejmujących bazę CEM oraz pytań LEK od roku 2008.
Oferujemy dostęp do archiwalnych pytań PES ze strony CEM oraz niepublikowanych pytań z najnowszych 5 lat dla wybranych specjalizacji.
30.
W diagnostyce różnicowej reakcji anafilaktycznych spowodowanych alergenami pokarmowymi warto pamiętać o tzw. superantygenach. Są one:
1) alergenami zdolnymi do silnego wiązania wielu cząsteczek IgE;
2) produkowane przez mikroorganizmy, najczęściej bakterie;
3) alergenami, które wyzwalają szczególnie silną odpowiedź humoralną ponieważ równocześnie mają właściwości adjuwantu;
4) zdolne do nieswoistej aktywacji znacznego odsetka limfocytów T;
5) wywołują objawy kliniczne spowodowane masową produkcją cytokin w przewodzie pokarmowym, a w przypadku przejścia do krwiobiegu wstrząs.
Prawidłowa odpowiedź to: