Baza wiedzy - wybierz egzamin

Oferujemy dostęp do pytań obejmujących bazę CEM oraz pytań LEK od roku 2008.

Wybierz termin (42)

Oferujemy dostęp do archiwalnych pytań PES ze strony CEM oraz niepublikowanych pytań z najnowszych 5 lat dla wybranych specjalizacji.

Wybierz specializacje (68)
Wybierz termin (42)

Pytania (120)

35.

Czynnikami ryzyka reakcji epizodów anafilaksji wywoływanych przez składniki pożywienia są: (Uwzględnij możliwe alergiczne reakcje krzyżowe i nadwrażliwość na ksenobiotyki trafiające do przewodu pokarmowego):
1) alergia IgE-zależna na pyłki leszczyny;
2) alergia IgE-zależna na pyłki bylicy;
3) alergia kontaktowa na sole metali;
4) alergia IgE-zależna na roztocza kurzu domowego;
5) nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy, lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Prawidłowa odpowiedź to:

  • A. 1,3.
  • B. 1,2,4,5.
  • C. 2,3,4.
  • D. 3,5.
  • E. 1,2,3,4.
Zarejestruj się i wybierz dodatkowe terminy oraz poznaj poprawne odpowiedzi do pytań