Pytania (120)
80. Pacjent w wieku lat 40 miał zlecone wykonanie kortyzolu porannego. W ciągu ostatnich kilku dni codziennie wypijał dwie szklanki soku grejprutowego. Po wykonaniu badania okazało się, że wartość kortyzolu o godz. 8.00 rano wynosi - 7,6 µg/dl. Jak zinterpretować zaistniałą sytuację?
- A. przyczyną obniżonego poziomu kortyzolu jest stosowanie soku grejprutowego, który jest inhibitorem aktywności enzymu dehydrogenazy 11β-hydroksystero- idowej typu 2 i dlatego pacjent wymaga pilnego skierowania do oddziału Endokrynologii.
- B. przyczyną obniżonego poziomu kortyzolu jest spożywanie soku grejprutowego, który jest aktywatorem enzymu dehydrogenazy 11β-hydroksysteroidowej typu 2.
- C. poziom kortyzolu jest niski i pacjent wymaga dalszej diagnostyki w kierunku niedoczynności kory nadnerczy.
- D. poziom kortyzolu jest niski, pacjent powinien zostać skierowany na wykonanie kortyzolu nocnego w ślinie.
- E. stosowanie inhibitorów aktywności enzymu dehydrogenazy 11β-hydroksystero- idowej typu 2 - lukrecji, soku grejprutowego, karbenoksolonu - jest przyczyną fałszywie zaniżonych wyników kortyzolu we krwi.