Baza wiedzy - wybierz egzamin

Oferujemy dostęp do pytań obejmujących bazę CEM oraz pytań LEK od roku 2008.

Wybierz termin (15)

Oferujemy dostęp do archiwalnych pytań PES ze strony CEM oraz niepublikowanych pytań z najnowszych 5 lat dla wybranych specjalizacji.

Wybierz specializacje (68)
Wybierz termin (15)

Pytania (120)

20.

Zmniejszenie stężenia 25 OH-D w surowicy może być spowodowane:
1) zmniejszoną podażą witaminy D w pokarmach;
2) upośledzeniem wchłaniania witaminy D w jelitach (w przebiegu zespołu złego wchłaniania, żółtaczki cholestatycznej);
3) upośledzoną hydroksylacją witaminy D w wątrobie;
4) zwiększeniem parenteralnej podaży witaminy D;
5) utratą witaminy D przez nerki (zespół nerczycowy).
Prawidłowa odpowiedź to:

  • A. 1,2,4,5.
  • B. 2,3,4,5.
  • C. 1,3,4.
  • D. 1,2,3,5.
  • E. wszystkie wymienione.
Zarejestruj się i wybierz dodatkowe terminy oraz poznaj poprawne odpowiedzi do pytań