Oferujemy dostęp do pytań obejmujących bazę CEM oraz pytań LEK od roku 2008.
Oferujemy dostęp do archiwalnych pytań PES ze strony CEM oraz niepublikowanych pytań z najnowszych 5 lat dla wybranych specjalizacji.
48. 35-letni mężczyzna pracujący jako trener w siłowni zgłosił się do poradni z powodu utrzymujących się od 2 miesięcy żółtawych przebarwień w obrębie powierzchni dłoniowych rąk i podeszwowych stóp, a także żółtawego zabarwienia środkowej części twarzy z wyłączeniem twardówek i śluzówki jamy ustnej. Poza przebarwieniem skóry pacjent był zdrowy. W badaniach dodatkowych stężenie bilirubiny całkowitej 0,9 mg/dl, GPT 18 U/l, GOT 15 U/l, glukoza we krwi 70 mg/dl, kreatynina, mocznik, analiza moczu i gospodarka lipidowa bez odchyleń od normy, stężenie karotenu we krwi 350 μg/dl, badania serologiczne w kierunku zapalenia wątroby ujemne. W wywiadzie ustalono, że dieta pacjenta to głównie marchew, morele, pomarańcze, mandarynki, mango, bataty, mleko, suplementy diety, olej palmowy. Prawidłowe rozpoznanie to: